140.IVO

Title House HD
Status completed
Program house
Area 130 m2
Duration 2015 - 2017
Location Maillen, Belgium
Coordinates 50°21'46.21"N 4°56'24.11"E
Owner privé
Budget 193.000€ HTVA

This family house, located in the countryside of Namur, is the proof that you can make architecture with few ressources. The construction site had many strenghts; like an unobstructed view over the fields, a south-west orientation, a slight slope... The command was to build a small house with three bedrooms and one bathroom on a thight budget. During the design process, we made the choice to implement small spaces with large openings to highlight the views over the garden, in order to create a sensation of space and to get profit from the heat of the sun in the wintertime. An other way to improve the qualities of the house without make it bigger was to create polyvalent spaces melting into each other. The entrance, is located in the staircase, on a split level. A bookshelf separates it from the living room and this piece of furniture is also the balustrade of the study room upstair. This combination aids greatly in creating a spacious feeling. The house is very performant, it’s well insulated and it’s only heated by a wood stove. The construction method consists of the assembly of  CLT panels (cross laminated timber). Using those wooden panels for the walls and the floors was interesting as you can decide not to cover them with gypse boards and conserve the wooden aspect. It’s cheaper and it gives the rooms a natural and a warm look. Plus, the construction time can be very reduced using this technique. The house was erected in two days which has reduced the total construction time. The exterior cladding is made from wood and is set in front of some windows. It has been design with quite larger spacing between the wooden rods and an extremely wide counter battens made from noble wood which is visible between the cladding. 



© Valentin Bianchi

© Valentin Bianchi

© Valentin Bianchi

© Valentin Bianchi

© Valentin Bianchi

© Valentin Bianchi

© Valentin Bianchi