156.YCO

Title Penthouses YCO
Status completed
Program house
Area 200 m2
Duration 2016 - 2020
Location Brussels, BE
Coordinates 50°51'21.7"N 4°20’49.4"E
Owner /
Budget 545.313€ HTVA

Located in the center of Brussels, on the old commercial quays along which warehouses, housing and shops rub shoulders. The Boulevard d'Ypres and the Quai du commerce form an angle leading to the south on the shore gate. It was almost at the end of this block that two identical buildings were built in 1933, each opening onto one of the two avenues and meeting in the center of the crossing plot, creating a patio allowing light to be rear of the dwellings making up the building. The two facades visible from the public space are strictly identical. Inspired by art-deco, they were designed by Teughels, the architect of the complex.The context, on the other hand, is somewhat different depending on whether you are on Boulevard d'Ypres with the facade facing west and lower buildings on one side. Or Quai du Commerce, to the east, where the building is framed by two taller buildings.The double extension project was designed to adapt to this double situation by working the volume in a different way to adapt to the built templates of the street. The former maids' rooms have thus been reworked and raised to recompose the perspective in the street by harmonizing with the volumes already in place.In order to preserve and enhance the original building, the extensions have been set back. The railing of the passageway thus formed coming to cap the building by passing behind the old ornate pediment.The volumes have been cladded with a perforated skin in light aluminium. The load-bearing structure, under the skin, is perceptible and gives a rhythm to the whole which extends the structuring elements of the old facade. This double skin passing in front of the glazed parts, it also makes it possible to erase certain openings making the facade more homogeneous while intimidating certain rooms.The extensions were built with a wooden frame. The system was partly prefabricated. To avoid nuisance on the lower floors, occupied during the construction site. The four main facades arrived assembled. It is a steel/timber frame assembly. Suspending the facades from the adjoining walls allowing the setback in the facade. The construction time was therefore quite short. Thanks to the prefabrication and design of the project with small-sized elements to be assembled on site, at no time was it necessary to place scaffolding on the entire facade.The accommodations are organized in duplex and have several outdoor terraces. The set of piercing openings in the perforated aluminum double skin has made it possible to generously open the spaces to the outside while managing the vis-à-vis generated by the particular location of the building.

 

Locatein the center of Brussels, on the old commercial quays along which warehouses, housing and shops rub shoulders. The Boulevard d'Ypres and the Quai du commerce form an angle leading to the south on the shore gate. It was almost at the end of this block that two identical buildings were built in 1933, each opening onto one of the two avenues and meeting in the center of the crossing plot, creating a patio allowing light to be rear of the dwellings making up the building. The two facades visible from the public space are strictly identical. Inspired by art-deco, they were designed by Teughels, the architect of the complex.
The context, on the other hand, is somewhat different depending on whether you are on Boulevard d'Ypres with the facade facing west and lower buildings on one side. Or Quai du Commerce, to the east, where the building is framed by two taller buildings.
The double extension project was designed to adapt to this double situation by working the volume in a different way to adapt to the built templates of the street. The former maids' rooms have thus been reworked and raised to recompose the perspective in the street by harmonizing with the volumes already in place.
In order to preserve and enhance the original building, the extensions have been set back. The railing of the passageway thus formed coming to cap the building by passing behind the old ornate pediment.
The volumes have been cladded with a perforated skin in light aluminium. The load-bearing structure, under the skin, is perceptible and gives a rhythm to the whole which extends the structuring elements of the old facade. This double skin passing in front of the glazed parts, it also makes it possible to erase certain openings making the facade more homogeneous while intimidating certain rooms.
The extensions were built with a wooden frame. The system was partly prefabricated. To avoid nuisance on the lower floors, occupied during the construction site. The four main facades arrived assembled. It is a steel/timber frame assembly. Suspending the facades from the adjoining walls allowing the setback in the facade. The construction time was therefore quite short. Thanks to the prefabrication and design of the project with small-sized elements to be assembled on site, at no time was it necessary to place scaffolding on the entire facade.
The accommodations are organized in duplex and have several outdoor terraces. The set of piercing openings in the perforated aluminum double skin has made it possible to generously open the spaces to the outside while managing the vis-à-vis generated by the particular location of the buildin


© Caroline Dethier

© Caroline Dethier

© Caroline Dethier

© Caroline Dethier

© Caroline Dethier

© Caroline Dethier

© Caroline Dethier

© Caroline Dethier

© Caroline Dethier